Tyristoreiden tyypit ja käyttötarkoitukset
Tyristori, joka tunnetaan myösnimellä tyristori tai tyristori, on tehotyyppinen puolijohdelaite, jossa on kolme PN-liitosta. Koska se voi ohjata virtaa kuten portti, sitä kutsutaan "tyristoriksi". Tyristori on yksi yleisimmin käytetyistä tehopuolijohdeohjauslaitteista, jolla on laaja valikoima sovelluksia.
Tyristoreiden tyypit ja käyttötarkoitukset
Ohjattava pii on pii yksikidemateriaalista kaksois-PN-liitoksen kolme päätekomponenttia, jolle on ominaista yksisuuntainen johtavuus; Jännitettä ja virtaa voidaan ohjata johtumisen aikana; Ohjaus korkealla-tehokuormat pienillä kuljettajilla (milliampeeritaso). Ominaisuuksiensa vuoksi se on erittäin suosittu ja yleisesti käytetty ohjattavassa tasasuuntauksessa, inverttereissä, kosketuksettomissa kytkimissä, vaihtovirtajännitteen säätelyssä ja muilla aloilla. Tavallisten tyristorien lisäksi on johdettu erilaisia tyristoreja erilaisiin käyttötarpeisiin.
Tavallinen tyristori
1. Kytkettävä tyristori KG
Tavallinen tyristori menettää toimintansa, kun ohjauselektrodille G syötetään positiivinen liipaisusignaali. Tavallisen tyristorin sammuttamiseksi anodin A ja katodin K välisen positiivisen jännitteen on oltavanolla tainegatiivinen jännite on kytkettävä. Kytkettävä tyristori voi sammua tehokkaasti, kunhan ohjauselektrodille G kohdistetaan riittävän suuri ja leveänegatiivinen liipaisuvirta.
Käyttö: Käytetään yleisesti katkaisijannopeuden säätelyssä, muuttuvan taajuudennopeuden säätelyssä, invertterin virtalähteessä ja DC-ohjauspiireissä, kuten virran kytkemisessä/pois tasavirtakuormista (relekelat, solenoidiventtiilit, sähkömagneettiset kytkimet, tasavirtamoottorit), auton sytyttimet jne.
2. Kaksisuuntainen tyristori KS
Josnegatiivinen jännite syötetään tavallisen tyristorin anodille A ja katodille K, vaikka ohjauselektrodille G syötettäisiin positiivinen liipaisusignaali, tavallinen tyristori ei johda. Kaksisuuntaiset tyristorit voivat kuitenkin johtaa. Kaksisuuntaisen tyristorin sammuttamiseksi anodin A ja katodin K välisen jännitteen on oltavanolla.
Käyttö: Yleisesti käytössä AC/DC-ohjauspiirit, kuten jännitteen säätimet; Invertteri; AC/DC-kuormakytkimet jne
3. Käänteinen johtava tyristori KN (tunnetaan myös käänteisesti johtavana tyristorina)
Tietyissä sovelluksissa, kuten invertterit ja katkaisijat, tyristorin anodin A ja katodin K liittimet on kytkettävä rinnan käänteisen diodin kanssa. Tämän vaatimuksen perusteella käänteisjohtava tyristori on integroitu käänteisdiodin kanssa piikiekkomateriaaliin. Siksi taaksepäin johtavilla tyristoreilla on säädettävä eteenpäin johtava johtavuus, luonnollinen käänteinen johtavuus ja kyky siirtää suuria virtoja hallitsemattomasti; Kestää korkeaa painetta ja korkeaa lämpötilaa; Ominaisuudet, kuten lyhyt sammutusaika ja alhainen tilajännite jne.
Käyttö: Käytetään yleisesti virtalähteiden kytkemiseen; UPS keskeytymätön virtalähde; Korkealla ja korkealla jännitteellä-tehokuormia. Kuten rautatieliikenteen virtalähde.
4. Nopeasti ohjattava silikoni KK
Koska vaaditaannopeaa reagointia ja edelleen-tyristorit pois käytöstä tietyillä sovellusalueilla,nopeat tyristorit valmistetaan tavallisten tyristorien pohjalta valmistusprosessia muuttamalla, mikä lyhentää kierrosta huomattavasti-tyristorien päälle- ja poiskytkentäaika, käännös-ajoissanoin 8 μ s; Sulkuaika onnoin 50 μ s. Pääpiirin kommutointiaika on alle 60ms, ja myös toimintataajuutta onnostettu useisiin tuhansiin hertseihin.
Käyttö: Käytetään yleisesti UPS:n keskeytymättömässä virtalähteessä; Kolmivaiheinen muuttuvataajuinen virtalähde; Keskitaajuinen virtalähde; Ultraääni virtalähde; Invertteri, chopper; Pikakytkin, pulssinleveysmodulaattori, moniharmoninen oskillaattori jne
5. Valoohjattu tyristori
Valoohjattu tyristori voidaan virittää johtamaan valonlähteen avulla; Se voi olla myös tyristori, joka johtaa laukaisemalla signaalin ohjauselektrodista G, kuten tavallinen tyristori. Siinä on kaksi terminaalia (ilman ohjauselektrodia G) ja rakenteeltaan kolme terminaalia. Valonohjauksella tarkoitetaan täydellistä sähköeristystä sen pääpiirin ja ohjauspiirin välillä.
Käyttö: Käytetään yleisesti optoerottimien valmistukseen; Automaattisen ohjausjärjestelmän ulkoiset liittimet (kuten valvonta, logiikkaohjaustulo/lähtö jne.); Korkeajännitteiset tasavirran siirtopiirit jne.