Tipuri și utilizări ale tiristoarelor
Un tiristor, cunoscut și ca tiristor sau tiristor, este un dispozitiv semiconductor de tip putere cu trei joncțiuni PN. Deoarece poate controla curentul ca o poartă, senumește „tiristor”. Tiristorul este unul dintre cele mai utilizate dispozitive de control al semiconductoarelor de putere cu o gamă largă de aplicații.
Tipuri și utilizări ale tiristoarelor
Siliciul controlabil este un material de siliciu monocristal dublu joncțiune PN trei componentă terminală, caracterizat prin conductivitate unidirecțională; Tensiunea și curentul pot fi controlate în timpul conducției; Control ridicat-sarcini de putere cu drivere mici (nivel de miliamperi). Datorită caracteristicilor sale, este foarte favorizat și utilizat în mod obișnuit în redresarea controlabilă, invertoare, întrerupătoare fără contact, reglarea tensiunii AC și alte domenii. Pe lângă tiristoarele obișnuite, au fost derivate diferite tipuri de tiristoare pentru diferite cerințe de utilizare.
tiristor obișnuit
1. Tiristor comutabil KG
Un tiristor obișnuit își pierde funcția atunci când un semnal de declanșare pozitiv este aplicat electrodului de control G. Pentru a opri tiristorul obișnuit, tensiunea pozitivă dintre anodul A și catodul K trebuie să fie zero sau trebuie aplicată o tensiunenegativă. Tiristorul comutabil se poate opri în mod eficient atâta timp cât un curentnegativ de declanșare suficient de mare și larg este aplicat electrodului de control G.
Utilizare: utilizat în general în reglarea vitezei tocatorului, reglarea vitezei cu frecvență variabilă, sursa de alimentare cu invertor și circuitele de control CC, cum ar fi pornirea/în afara sarcinilor DC (bobine de releu, supape solenoide, ambreiaje electromagnetice, motoare DC), aprinderi auto, etc.
2. Tiristor bidirecţional KS
Dacă se aplică o tensiunenegativă anodului A și catodului K al unui tiristor obișnuit, chiar dacă un semnal de declanșare pozitiv este aplicat electrodului de control G, tiristorul obișnuitnu va conduce. Cu toate acestea, tiristoarele bidirecționale pot conduce. Pentru a opri tiristorul bidirecțional, tensiunea dintre anodul A și catodul K trebuie să fie zero.
Utilizare: utilizat în general în AC/Circuite de control DC, cum ar fi regulatoarele de tensiune; Invertor; AC/Comutatoare de sarcină DC etc
3. Tiristor conducător invers KN (cunoscut și subnumele de tiristor cu conducție inversă)
În anumite aplicații, cum ar fi invertoarele și chopperele, estenecesară conectarea bornelor anodului A și catodului K ale unui tiristor în paralel cu o diodă inversă. Pe baza acestei cerințe, un tiristor cu conducție inversă este integrat cu dioda inversă pe un material placă de siliciu. Prin urmare, tiristoarele cu conducție inversă au conducție directă controlabilă, conducție inversănaturală și capacitatea de a trece curenți mari în modnecontrolat; Capabil să reziste la presiune ridicată și la temperaturi ridicate; Caracteristici precum timp scurt de oprire și tensiune scăzută de stare etc.
Utilizare: utilizat în general pentru comutarea surselor de alimentare; sursă de alimentareneîntreruptibilă UPS; Pe înaltă tensiune și înaltă-sarcinile de putere. La fel ca sursa de energie a tranzitului feroviar.
4. Siliciu controlabil rapid KK
Datorită cerinței de răspuns rapid și mai departe-funcția oprită a tiristoarelor în anumite domenii de aplicare, tiristoarele rapide sunt fabricate pe baza tiristoarelor obișnuite prin modificarea procesului de fabricație, ceea ce scurtează foarte mult virajul-timpul de pornire și oprire a tiristoarelor, cu o rotație-la ora de aproximativ 8 μ s; Timpul de oprire este în jur de 50 μ s. Timpul de comutare al circuitului principal este mai mic de 60 ms, iar frecvența de funcționare a fost, de asemenea, crescută la câteva mii de Hz.
Utilizare: utilizat în mod obișnuit pentru sursa de alimentareneîntreruptibilă UPS; Alimentare trifazată cu frecvență variabilă; Alimentare cu frecvență medie; Alimentare cu ultrasunete; Invertor, tocator; Comutare rapidă, modulator de lățime a impulsului, oscilator multiarmonic etc
5. Tiristor controlat de lumină
Tiristorul controlat de lumină poate fi excitat să conducă folosind o sursă de lumină; Poate fi, de asemenea, un tiristor care conduce prin declanșarea unui semnal de la electrodul de control G, similar cu un tiristor obișnuit. Are doua terminale (fără electrodul de control G) și trei terminale în structură. Controlul luminii se referă la izolația electrică completă dintre circuitul său principal și circuitul de control.
Utilizare: Folosit în general pentru a face optocuple; Terminale externe în sistemul de control automat (cum ar fi monitorizarea, intrarea de control logic/ieșire etc.); Circuite de transmisie de curent continuu de înaltă tensiune etc.