swe
Nyheter
Nyheter

Typer och användningsområden för tyristorer

28 Aug, 2024 6:35pm

En tyristor, även känd som en tyristor eller tyristor, är en halvledarenhet av effekttyp med tre PN-övergångar. Eftersom den kan styra ström som en grind, kallas den en "tyristor". Thyristor är en av de mest använda krafthalvledarstyrenheterna med ett brett utbud av applikationer.

Typer och användningsområden för tyristorer

Kontrollerbart kisel är ett kisel enkristallmaterial dubbel PN-övergång tre terminalkomponent, kännetecknad av enkelriktad ledningsförmåga; Spänning och ström kan kontrolleras under ledning; Kontroll hög-kraftbelastningar med små förare (milliamperenivå). På grund av dess egenskaper är den mycket gynnad och används ofta inom kontrollerbar likriktning, växelriktare, kontaktlösa strömbrytare, AC-spänningsreglering och andra områden. Förutom vanliga tyristorer har olika typer av tyristorer tagits fram för olika användningskrav.

Vanlig tyristor

1. Omkopplingsbar tyristor KG

En vanlig tyristor förlorar sin funktionnär en positiv triggersignal tillförs styrelektroden G. För att stänga av den vanliga tyristorn måste den positiva spänningen mellan anoden A och katoden K varanoll eller så måste ennegativ spänning appliceras. Den omkopplingsbara tyristorn kan effektivt stängas av så länge som en tillräckligt stor och brednegativ triggerström appliceras på kontrollelektroden G.

Användning: Används allmänt i chopperhastighetsreglering, variabel frekvenshastighetsreglering, växelriktarströmförsörjning och DC-styrkretsar, såsom ström på/av DC-belastningar (reläspolar, magnetventiler, elektromagnetiska kopplingar, DC-motorer), biltändare osv.

2. Dubbelriktad tyristor KS

Om ennegativ spänning appliceras på anoden A och katoden K på en vanlig tyristor, även om en positiv triggersignal tillförs styrelektroden G, kommer den reguljära tyristorn inte att leda. Dock kan dubbelriktade tyristorer leda. För att stänga av den dubbelriktade tyristorn måste spänningen mellan anod A och katod K varanoll.

Användning: Används vanligtvis i AC/DC-styrkretsar, såsom spänningsregulatorer; Växelriktare; AC/DC-lastbrytare etc

3. Omvänd ledande tyristor KN (även känd som omvänd ledande tyristor)

I vissa applikationer som växelriktare och choppers krävs det att anod A och katod K-terminalerna på en tyristor parallellkopplas med en omvänd diod. Baserat på detta krav är en omvänd ledande tyristor integrerad med omvänd diod på ett kiselskivamaterial. Därför har bakåtledande tyristorer kontrollerbar framåtledning,naturlig bakåtledning och förmågan att passera stora strömmar okontrollerat; Kan motstå högt tryck och hög temperatur; Funktioner som kort avstängningstid och låg tillståndsspänning, etc.

Användning: Används vanligtvis för att byta strömförsörjning; UPS avbrottsfri strömförsörjning; På hög spänning och hög-kraftbelastningar. Som strömkällan för järnvägstransitering.

4. Snabbstyrbar silikon KK

På grund av kravet på snabb respons och på-av tyristorers funktion inom vissa applikationsområden, snabba tyristorer tillverkas på basis av vanliga tyristorer genom att ändra tillverkningsprocessen, vilket avsevärt förkortar svängen-på och av tid för tyristorer, med en tur-vid ca 8 tiden μ s; Avstängningstiden är cirka 50 μ s. Kommuteringstiden för huvudkretsen är mindre än 60ms, och arbetsfrekvensen har också ökat till flera tusen Hz.

Användning: Används vanligtvis för UPS avbrottsfri strömförsörjning; Trefas strömförsörjning med variabel frekvens; Medelfrekvent strömförsörjning; Ultraljudsströmförsörjning; Växelriktare, chopper; Snabb switch, pulsbreddsmodulator, multiharmonisk oscillator, etc

5. Ljusstyrd tyristor

Ljusstyrd tyristor kan exciteras att leda med hjälp av en ljuskälla; Det kan också vara en tyristor som leder genom att utlösa en signal från styrelektroden G, liknande en vanlig tyristor. Den har två terminaler (utan kontrollelektroden G) och tre terminaler i struktur. Ljusstyrning avser den fullständiga elektriska isoleringen mellan dess huvudkrets och styrkrets.

Användning: Används vanligtvis för att tillverka optokopplare; Externa plintar i det automatiska styrsystemet (såsom övervakning, logikstyrning/utgång osv.); Högspänningslikströmsöverföringskretsar etc.